Doncs ja la tenim aquí: la seqüela –o millor dit, preqüela– de El andorrano, la novel·la sobre els passadors amb què Joaquín Abad va donar la campanada a l’estiu.
🔗 Publicado en Bon Dia
Es titula Y la luz llegó a Andorra, de moment està disponible per Amazon i està cridada a generar la mateixa polèmica que la primera. O més encara, perquè si a El andorrano es va fixar en la fosca, espessa i criminal trajectòria d’Antonio Lao, un home de negocis que edifica el seu imperi a partir de l’espoli dels jueus que durant la II Guerra Mundial fugien del nazisme a través de les nostres muntanyes, Abad s’ha inspirat ara en l’epopeia de Fhasa.
Y la luz llegó a Andorra segueix la carrera d’Andrés Pérez, picapedrer andalús originari de la localitat de Tahal, a Almeria, per concretar, que aterra al país com altres centenars de treballadors catalans i de la resta d’Espanya per aixecar la central hidroelèctrica i construir la xarxa de carreteres. Però es veu que això de ser d’Almeria –també ho era Lao, i també ho és Abad– imprimeix cert caràcter, perquè el nostre Pérez es converteix primer en cruel capatàs que no dubta a resoldre els conflictes laborals fent desaparèixer els obrers repatanis, i aprofita després –com Lao– les oportunitats que li depara la guerra –i el tràfic d’homes– per fer-se la barba d’or.
L’autor torna a aplicar aquí la fórmula que tan bons resultats li va donar a El andorrano, barrejant episodis i personatges reals amb d’altres de pura ficció, i utilitzant cognoms que sonen, per teixir una trama on té un paper destacat –i no precisament galdós– el bisbe d’Urgell, protagonista perquè es facin una idea d’un escabrós cas d’abusos sexuals –la víctima és un cantaire del cor del Bisbat!– que també posa cullerada a Fhasa i que amb la guerra ha de fugir a Itàlia, fins on és perseguit per L’Entitat, una mena de servei secret de llarguíssima mà que treballa per al Vaticà. Borís Skossyreff, Simon Wisenthal –el caçador de nazis!– i Tor, glups, són altres protagonistes i escenaris de la novel·la. Abad, exdirector de El Caso, se la sap molt llarga, i s’hi poden jugar un peix que l’ha tornat a encertar.